Kumon Japonca müfredatı ve içeriği hakkında bilgi edinin! Genel resmi ve farklı ilerleme seviyelerinin özelliklerini öğrenebilirsiniz.

2023-05-24

Japonca (dil)

t f B! P L

Yüksek profilinin aksine, pek çok kişi Kumon müfredatının özelliklerini anlamıyor. Hesaplama hızı ve öngörülü öğrenme gibi kısmen anlaşılan bazı özellikler olsa da, genel resmin bazı yönlerini anlamak zordur.

Bununla birlikte, Kumon'un ele aldığı konunun genişliği nedeniyle, çocuğunuzun genel öğrenme planı üzerinde bir etkisi vardır. Etki derecesinin yüksek olması nedeniyle, resmin tamamını anlamanın ve planlamanın önemi de çok büyüktür.

Bu makalede, Kumon materyallerinin çokluğu ve ünitelerin belirsizliği nedeniyle bir bütün olarak kavranması özellikle zor olan Kumon Japonca müfredatını ele alacağız. Kumon Japonca büyük bir hacimdir, ancak tek tek anlamaya çalışalım.

Müfredatı kontrol etmek

Kumon'da her sınıf seviyesine alfabenin bir harfi atanır ve materyaller sırayla öğretilir.

Bu makalede ele alınan Japon dili için müfredat 8A'dan O'ya kadar 31 seviyeye ayrılmıştır (araştırma kursu hariç). Ayrıca üç yaşından üniversite öğrencilerine kadar çok geniş bir yaş aralığını kapsamaktadır.

Müfredatın nasıl ilerlediğini öğrenin

Peki Kumon bu materyallerle nasıl ilerliyor?

Temel olarak, Kumon gerçek notu materyalin ilerlemesiyle ilişkilendirmez. Anlama yeterince hızlıysa, herhangi bir sayıda notla ilerleyebilir ve net olmayan alanlar varsa, gerçek notun ötesinde birkaç not geri gidebilirsiniz. Buna 'önleyici öğrenme' denir ve Kumon'un bu kadar ilgi çekmesinin nedenlerinden biridir.

İçeriğin zorluk seviyesi temel konulara vurgu yapmakta ve ortaokul, lise ve üniversite giriş sınavlarının herhangi birinde zor okullar için giriş sınavı olarak kullanılabilecek kadar her alana derinlemesine girmemektedir. Bunun yerine, öğrencilerin özellikle hız açısından çok yüksek düzeyde beceri kazanabilmeleri için temel bilgiler kapsamlı bir şekilde tekrarlanır. Japonca'da Kumon, zor metinlerle karşılaştıklarında bile öğrencilerin ana noktaları hızlı ve doğru bir şekilde anlayabilmeleri açısından benzersizdir.

Kumon'da müfredat temel olarak kendi kendine çalışma şeklindedir ve öğrenciler her gün belirli bir hızda çıktıları çözerler. Düşünme ve uygulama becerisi gerektiren zor problemler olmadığından, yeni alanlardaki problemler bile örnek problemler yardımıyla kendi kendilerine çözülür. Çoğu durumda, öğrenciler haftada iki kez derslere katılırlar, ancak sınıfta ders yoktur; bunun yerine, ev ödevlerini yanıtlamaları ve günün değerinde çıktıları çözmeleri beklenir.

Müfredatı daha ayrıntılı olarak anlamak

Şimdiye kadar büyük resme baktık. Şimdi daha yakından bakalım ve hangi materyallerin ve ne tür içeriklerin kapsandığını görelim. Metinde, Kumon Japonca sekiz aşamaya ayrılmıştır, ancak materyallerin içeriği hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, lütfen her materyal için açıklayıcı metne bağlantılara bakın.

8A: Sesler ve şekiller aracılığıyla dille karşılaşma

8A materyallerinden ilki, ilk materyaldir.

Yeni doğan bebekler henüz dilin farkında değildir. Gürültü ile sözcükleri ya da harfler ile anlamı olmayan diğer görsel bilgileri henüz ayırt edemezler. Bu noktadan itibaren yavaş yavaş anlamlı sesleri, şekilleri ve kelimeleri tanımayı öğrenirler.

Kumon bu konuya 'onlara şarkı söyleyerek' ve 'kanji kartları' ile yaklaşır.

Birçok kişi kanjilerin hiragana'dan önce kullanılmasını şaşırtıcı bulabilir, ancak kanjilerin kendine özgü şekilleri vardır ve hiragana'dan farklı olarak 'köpek' ve 'gökyüzü' gibi somut nesnelerle bağlantılıdır, bu da onları bebekler için hiragana'dan daha tanıdık kavramlar haline getirir. Burada öğrenilen Kanji ilkokula geldiklerinde unutulabilir, ancak karakter tanımanın bu aşamasında etkili bir yaklaşımdır.

Yüksek sesle okuma 7A'dan 5A'ya kadar bir tema haline geliyor

7A'dan 5A'ya kadar sesli okuma ana odak noktası haline gelir.

8A'da kelimelerin sesleri ve şekilleriyle karşılaştıktan sonra, bir sonraki adım sesli okuma yoluyla harflerin 'şekilleri' ile telaffuzun 'sesleri' arasında bağlantı kurmaktır. Örneğin, elma örneğinde, bir elma resmi ve 'elma' kelimesi yan yana yazılır ve ebeveyn resmi ve harfleri işaret ederken kelimeyi çocuğa yüksek sesle okur.

Bu aşamada, anlama genellikle harflerin kendi başlarına okunabileceği noktaya kadar ilerlemez. Kelime düzeyinde, kısa süreli hafızaya sahip olabilirler, ancak 5A civarında görünen kısa cümlelere geldiklerinde, ders materyalinin bu aşamasında cümleleri okuyabilmek biraz zor olabilir. Ancak, çocuğunuz resimler, harfler ve cümleler arasındaki bağlantıyı yavaş yavaş anladıkça, kelimeleri ve cümleleri anlamak için yavaş yavaş bir temel oluşturacaktır.

Çocuğunuz Kumon'a üç yaşında başladıysa, 5A civarında ilk engeli bulabilir. Ancak, genel olarak, bu alandaki materyalin üstesinden gelmek nispeten kolaydır çünkü çocuklara okumaya dayanmaktadır.

4A'dan 2A'ya kadar olan kısım hiragana ile ilgilidir.

Çocuklar 5A'ya kadar kelime kavramına aşina olmuşlardır. Bu noktadan itibaren hiragana kavramı ele alınmaktadır.

Şimdiye kadar öğrendiğimiz kelime ve cümlelerin anlamları vardır. İster 'elma' ister 'bugün güneşli' olsun, kelimelerin ve cümlelerin bir anlamı vardır ve gerçek hayatta örneklendirilebilir ve deneyimlenebilir.

Ancak, 'a' ve 'ka' gibi hiragana harflerinin temelde hiçbir anlamı yoktur. En azından öğretim materyallerinde hiragana fonetik karakterler olarak ele alınmaktadır. Somut bir anlamları olmadığı için küçük çocukların anlaması daha zordur.

Bir diğer önemli konu da, okumanın yanı sıra yazmanın da artık öğretim materyallerine dahil edilmiş olmasıdır.

Yüksek sesle okursanız, çocuğunuz materyali belli bir dereceye kadar pasif olarak gözden geçirebilir. Resimli bir kitapla aynı şeydir, bu nedenle masa başında çalışmaya gerek yoktur. Ancak 'yazma' farklıdır. Ellerini kendi başlarına hareket ettirmezlerse, çıktıları bitiremezler ve bir masa olmadan kelimeleri yazamazlar.

Bu materyal alanını öğrenen çocuklar genellikle henüz ilkokula başlamamış olacaktır. Doğal olarak çalışma alışkanlıkları yoktur ve yaşları nedeniyle uzun süre konsantre olmakta zorlanabilirler. Ebeveynler üzerindeki yükün en fazla bu alanda olduğu söylenebilir.

A'dan C'ye temel dilbilgisi öğrenimi

A materyalleri sadece ilkokul birinci sınıf seviyesindedir.

Katakana, kanji ve gramer soruları A materyallerinde, okuduğunu anlama soruları ise B materyallerinde yer alır. Çalışma benzeri öğrenme bu dönemde başlar.

Okuduğunu anlama, eleştirel metinlerden ziyade öyküleyici metinlere odaklanır. Bunun nedeni, olaylara ve konuşmalara dayanan anlatı biçiminin, mantıksal yazı biçimine göre daha doğal olarak anlaşılmasıdır. Bununla birlikte, öyküleyici metinlerin ortam ve hikaye gelişimi açısından belirli bir kalıbı yoktur, bu nedenle resimli kitapları ne ölçüde okudukları materyali anlamalarını etkileyecektir.

D'den F'ye, cümleler birbirine bağlı bir bütün olarak algılanır.

D materyalinden itibaren öğrenciler kısa cümleleri değil çoklu cümleleri ve paragraflar arasındaki ilişkileri anladıkları aşamaya geçerler.

D'den itibaren öğrenciler cümleler ve paragraflar arasındaki bağlantıları okur ve bir bütün olarak ne söylemek istedikleri sorulur.

Bir yetişkinin bakış açısına göre, bir metni okuyabilmek tüm içeriği anlamak anlamına gelir, ancak gerçekte, tüm içeriği anlamadan önce öğrenilmesi gereken birçok şey vardır. En önemli şey D'den F'ye materyaller arasındaki bağlantıları anlamaktır ve eğer öğrenciler bu alanda yeterli beceriye sahip değillerse, metni okuyabiliyor gibi görünebilirler, ancak ayrıntılı olarak dinlediklerinde aslında içeriği hiç anlamamış olurlar.

Bu durum, hem çocuğun hem de ebeveynin, çocuğun okuyor gibi göründüğü ancak okumadığı bir durumun merhametine kalmasını kolaylaştırır. Çocuk tek bir cümlenin anlamını anladığı halde problemi çözemediği için kafası karışabilir ve ebeveyn de çocuğun metni beklediği kadar iyi okumadığı için üzülebilir.

Ancak bağlantıları okuma becerisi, materyalin uygulanması sırasında geliştirilir.

Çoğu zaman, insanlar dersleri dikkatle dinler ve iyi notlar alır, ancak bazı nedenlerden dolayı testlerde iyi puan alamazlar. Bunlar basit ezberlerde iyi olan, ancak yazılı ve uygulamalı sorularda zorluk çeken ve belli bir aşamada dersin içeriğinin izini kaybeden çocuklardır. Bu olgunun temel nedeni bağlantıları anlayamamaktır. Bu anlamda D'den F'ye kadar olan materyallerin son derece önemli içeriklerle ilgilendiği söylenebilir.

Kanji de her sınıf seviyesinde öğrenilen tüm kanjileri kapsamaya devam etmektedir. Kanji'den en çok bu alanda faydalanacaksınız.

G'den I'e modern Japoncayı özetleme

Kumon Japonca, I materyalleri ile modern Japonca çalışmalarına bir ara verir, J'den L'ye kadar olan materyaller eski ve Çince metinlerle ilgilenir; M materyallerinden itibaren modern Japonca metinler bir kez daha ortaya çıkar, ancak bir kez orada eski ve Çince metinlerle karıştırılır ve modern metinleri okumak ana konu değildir. İşlenen metinler de orijinal metinlerin okunmasına dayanmaktadır.

İşlenen metinler, yetişkinlerin bile orijinal metinleri okumak istediklerinde zorlanabilecekleri kitapları içeriyor.

Ben şahsen Kumon Japonca'nın hedefinin final materyali olması gerektiğini düşünüyorum, ancak ortada başka bir hedef belirleyecek olsaydım, bunu bu I materyalinin tamamlanması olarak belirlerdim, çünkü I materyalini tamamladığınızda, neredeyse her kitabı okuyabileceksiniz. Kitap okuyabiliyorsanız, sadece Japonca değil, neredeyse her konuyu kendi başınıza öğrenebilirsiniz.

Ortaokul giriş sınavına girmeyi hedefleyenler genellikle F materyallerini 4. sınıfın sonuna kadar tamamlamayı hedeflerler, çünkü F materyallerini tamamlamak temel seviye Kumon Japonca materyallerini tamamlayacaktır. Ancak, ortaokul giriş sınavları için F materyallerini tamamlamanın sadece sınırlı bir etkisi olacaktır. Bunun nedeni, ortaokul giriş sınavlarında problemlerin bilgiden ziyade düşünme ve okuduğunu anlama açısından daha zor olma eğiliminde olması, çünkü ortaokul aralığını kapsamamasıdır. Örneğin, ortaokul giriş sınavlarında çarpanlara ayırma test edilemese bile, cümlelerin zorluğunun bir sınırı yoktur.

Bu nedenle, ortaokul giriş sınavları için gereken Japonca dil becerileri ilkokul seviyesinin çok üzerinde olma eğilimindedir. Kumon Japonca'da hedeflerinizi F materyallerinden önce belirleyebilirseniz, iyi sonuçlar elde etmeniz daha kolay olacaktır.

Eski ve Çin edebiyatı J'den L'ye kadar olan bölümlerde yer alır.

Modern Japon dili I materyali ile sona ermiştir ve bu noktadan itibaren eski ve Çin edebiyatı konu olacaktır.

Kumon'u bırakıp bırakmayacağınızı merak edebileceğiniz birkaç zaman vardır. Bunlardan biri, çocuğun hayatının yüksek öğrenim veya sınavlarla meşgul olması ve artık Kumon'a devam etmek için zamanının kalmamasıdır. Bir diğeri de ebeveynlerin Kumon'a devam etmenin anlamını yitirmesidir.

Ve J materyalinden L materyaline kadar olan bölüm, ebeveynlerin Kumon'da anlam bulmakta zorlandığı bölümdür.

Bunun nedeni eski ve Çince metinlerin liseye giriş sınavlarında yer almamasıdır. Öğrencilerin Kumon materyallerinin bu civarına ulaştıkları yaş genellikle ortaokul dönemi olmalıdır. Her ne kadar entegre bir ortaokul veya lisede olmadığınız sürece lise giriş sınavları kaçınılmaz olsa da, eski Çince ve Çin edebiyatı temelde lise giriş sınavı sorularında yer almaz. Önünüzde lise giriş sınavı varken üniversite giriş sınavlarına çalışmanın anlamını bulmanın zor olduğu inkar edilemez.

Ancak üniversite giriş sınavları öncesinde, tam teşekküllü sınav çalışmaları başlamadan önceki aşamada, belli belirsiz de olsa antik ve Çince metinleri okuyabilmek çok büyük bir avantajdır. Çünkü ulusal üniversitelerde bile, eski ve Çince metinlerdeki metin miktarı ve okuma sorularının zorluk seviyesi, modern metinlerle karşılaştırıldığında o kadar da büyük bir engel değildir. Sadece Kumon'dan sınavlar için yeterli miktarda dilbilgisi ve kelime bilgisi edinebileceğiniz söylenemez, ancak bu bilgileri pekiştirdikten sonra, antik ve Çince metinleri hemen hemen tüm üniversite seviyelerinde bir puan kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Ne kadar önceden yatırım yaparsanız, yatırımınızın karşılığını almanız o kadar zor olacaktır. J materyalleri ve ötesiyle nasıl yüzleşmeniz gerektiğini düşünmeniz gereken bir zaman gelebilir.

M'den O'ya eleştirel düşünmeyi öğrenmek

Son Kumon Japonca materyali O materyalidir. Daha geniş bir bağlamda ifade etmek gerekirse, M'den O'ya kadar olan materyaller Kumon Japoncanın doruk noktasıdır.

I'e kadar öğrenciler modern metinleri hızlı ve doğru bir şekilde anlama becerisini geliştirirler; J'den L'ye kadar metinler antik ve Çince metinlere dönüşür, ancak amaç aynı kalır: içeriği anlamak.

Ancak M materyallerinden itibaren amaç, metni anlama öncülünden hareketle düşünmektir.

Japon eğitimindeki önemli bir eğilim, sıkıştırmadan uzaklaşıp kendi kendine düşünme becerisini vurgulamaktır. Bu, Yutori eğitiminden beri süregelen bir eğilimdir. Her ne kadar Yutori eğitiminin olumsuz yönleri sık sık vurgulanmış olsa da, Yutori eğitiminin sona ermesinin ardından ezberci eğitime geri dönüş değil, düşünme becerilerini daha iyi bir şekilde geliştiren eğitime doğru bir kayış yaşanmıştır.

Ebeveynlerimizin kuşağında belki de bir engel olan 'kendi adına düşünebilme becerisi' artık raporlama ve iletişim becerileri gibi standart bir gereklilik haline geliyor. Gerçek dünyada işe yaramaz gibi görünen sınavlar dünyasında, Kumon'da öğrenmek aynı zamanda toplumda hayatta kalmak için temel yeteneğin geliştirilmesine de yol açacaktır.

Müfredatı tamamlamak birkaç yıldan fazla zaman alıyor

Her bir materyalin içeriğine ve konumuna genel hatlarıyla baktık. Detaylı içeriklere çok az değindik, ancak yine de hacmin oldukça büyük olduğunu düşünüyorum.

Bu hacim Kumon'un en önemli özelliğidir. Kapsanan yaş aralığı son derece geniş.

Örneğin A I ile başladınız diyelim, her alfabeye 200 baskı ayrılmış, yani tüm materyalleri bitirmek için 4800 baskıyı gözden geçirmeniz gerekiyor. Üstelik bir sonraki materyale geçmeden önce her baskıdaki tüm soruları belirli bir oranda doğru yanıtlamanız gerekiyor. En az üç tekrar olduğu için, öğrenmeniz ne kadar sorunsuz ilerlerse ilerlesin, 10.000'den fazla çıktı çözmediğiniz sürece son Kumon materyaline ulaşamazsınız.

Ve Kumon'da Japonca, alfabede en fazla harf bulunan materyaldir. Japoncada 8A'dan O'ya kadar 31 alfabe vardır. 22 olan aritmetik ve 23 olan İngilizce ile karşılaştırıldığında, öğrenme miktarı son derece fazladır. Doğal olarak, öğrenme süresi de daha uzundur ve beş ya da on yıllık bir süreyi göz önünde bulundurmak gerekebilir.

Kumon, çocuğun yetiştirilme tarzının hangi bölümüne dahil edilecek? Bu mümkün olduğunca erken düşünülmelidir.

Stratejinizde avantaj elde etmek için müfredatı anlamak

Bu yazımızda Kumon Japonca dil müfredatını ele aldık. Kumon'un okul öncesinden üniversite giriş sınavlarına kadar çok geniş bir konu yelpazesini kapsadığını ve hangi materyallerde ne tür içeriklerin işlendiğini özetledik.

Kapsanan geniş konu yelpazesi ile neyi kastediyoruz? Kumon, ortaokul sınavları gibi bireysel sınavlarla sınırlı değildir. Kumon, ortaokul veya lise sınavları gibi bireysel sınavlarla sınırlı değildir, ancak çocuğunuzun tüm sınavları üzerinde etkili olabilir.

Kumon'un genel öğrenme üzerinde büyük bir etkisi olmasına rağmen, çok az insan çocuklarını Kumon'a kaydettirdiklerinde resmin tamamını anlar. Ancak bu, doğru anlayış ve stratejiye sahipseniz, sınav stratejileri açısından diğerlerinin arasından sıyrılabileceğiniz anlamına gelir.

Bu metnin ve bu blogun bunu başarmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Popüler Makaleler

QooQ